Bruksleden mellan Hallstahammar och Långsjön är en trevlig sträcka där du går på skogsstigar i stort sett hela tiden. Det är ganska lätt att vandra i Hallstahammars omgivningar eftersom stora berg och branter saknas. Naturen är rik på växter och djur och här finns mycket att studera. Utefter leden hittar du informationsskyltar som berättar om naturen och om människor som bott i området.
Under vandringen passerar du flera mossar. Den första heter Horsmossen och här kan man ibland få höra vadarfågeln Enkelbeckasin, även kallad Horsgöken. Efter att ha passerat väg 66 kommer du fram till Långsjön. Här går leden längs en lättvandrad stig genom vackra omgivningar i kanten på sjön. Efter knappt en kilometer är du framme vid det vackert belägna vindskyddet som är målet för etappen.
RASTPLATSER
Vid etappmålet Långsjön ligger ett vindskydd i vackert läge med utsikt över sjön. Det rymmer 6-8 personer och runt omkring går det bra att tälta. Vid vindskyddet finns eldstad och TC.¨
HALLSTAHAMMAR
Hallstahammars kommun sträcker sig från Mälaren i söder till utlöpare av Bergslagen i norr. Genom samhället går Strömsholmsåsen, som är kraftigt påverkad av täktverksamhet, och parallellt med den rinner Kolbäcksån. Inne i tätorten finns ett naturreservat runt Sörkvarnsforsen, det enda större naturliga forsområdet på hela Kolbäcksån, med vackra ädellövskogspartier och en rik flora.
Fornfynd från trakterna runt Hallstahammar visar att här fanns befolkning redan under stenåldern. Tillgången till Kolbäcksåns forsar gjorde platsen väl lämpad för industrier. År 1628 anlades en kopparhammare vid Kolbäcksån i Hallsta. Den kom senare att utvecklas till Hallstahammars Bruk AB. Idag är Hallstahammar ett bruksamhälle med omfattande verkstadsindustri. Orten har blivit känd för namn som Hallstahammars Bruk, Bulten och Kanthal.
Det är väl värt att göra en avstickare från Bruksleden och vandra genom Hallstahammar ner till Kolbäcksån – Strömsholms kanal. Under 1770-talet lät kanalbolaget uppföra fler byggnader vid Skantzen i Hallstahammar i samband med byggandet av Strömsholms kanal. Flera av byggnaderna finns kvar än idag. På det gröna och lummiga Skantzenområdet kan du besöka ett kanalmuseum som berättar Strömsholms kanals historia. Här finns bland annat en fungerande slussmodell, ett verktygsmuseum och ett litet kapell.
BO OCH ÄTA
Gå in på länken nedan och läs om var du kan bo och äta i Hallstahammar. Läs mer ›
LÄS MER
Vägbeskrivning
Lättast att ta sig till Hallstahammar är med tåg. Du åker tåget som går på linjen Västerås – Ludvika via Hallstahammar, Surahammar och Fagersta. Tågstationen ligger ca 2,5 km från Hallstahammars motionscentrum.
Från Västerås går buss nr 511 till Hallstahammar och stannar i centrala Hallstahammar. Därifrån till motionscentrum har du ca 2,5 km.
Du kan även komma till Hallstahammar med Brukslinjen från Kvicksund-Kolbäck eller Virsbo-Ramnäs, men de flesta turerna går endast måndag-fredag.
Tar du egen bil så finns avgiftsfria parkeringar i anslutning till startplatsen vid motionscentrum.
Parkering
Avgiftsfri parkering finns vid start, motionscentrum i Hallstahammar.