Vandra

21 Örtjärnen – Malingsbo | Bruksleden

14.9 km

Aktuell

Den här delsträckan är just nu väldigt svår att ta sig fram på.

På grund av barkborre har många träd ramlat över stigen och det är på vissa ställen svårt för vandraren för att ta sig förbi.

Etapp 21 är Bruksledens mest kuperade sträcka med ett flertal ganska branta stigningar. Hela sträckan går genom djupa skogar, där du har stor chans att få se en skymt av skogens konung.

Du börjar vid den vackra Örtjärnen, en ca fyra kilometer lång och 50-150 m bred sprickdalssjö. Nivåskillnaderna mellan sjön och omgivningarna är ca 50 m. Då du går över bron passerar du gränsen mellan Dalarna och Västmanland. På södra sidan bron delar sig leden. Åt vänster går etapp nr 19 och 20, mot Kolpen och Harplekartorp, medan etapp 21 tar av åt höger.

Under sträckan som följer passerar du flera barrskogsklädda höjder. Efter ca 5 km kommer du ner till Skälsjöarna där det är fint att ta en rast. Vid båda sjöarna finns rastplatser med vindskydd. Har du tur kan du få se den vackra storlommen som häckar i området.

Området runt södra Bisen och Bastbergsåkern är vackert med gamla gårdar och ängar. Här passerar du Malingsklack. Uppe på det 317 m höga berget finns en rastplats där du kan vila dig och beundra den vackra utsikten över skogarna och Malingsbosjön.

Efter att du tagit dig upp på nästa höjd, Trollberget, väntar en brant nedfärd mot Trolltjärnen.

Vid Nedra Malingsbosjö kommer du till en fin badplats där du kan stanna för ett svalkande dopp innan du fortsätter de sista kilometrarna fram till Malingsbo. Sista biten går du längs små grusvägar.

Du har nu nått fram till en av Bruksledens tre ändpunkter. Om du vill förlänga din vandring kan du fortsätta på den 45 km långa Malingsbo-Klotenrundan.

RASTPLATSER

Vid Örtjärnen där etappen startar finns två lägerplatser. Båda ligger på norra sidan av sjön. Vid den första finns ett vindskydd som ligger i ett vackert läge med öppningen mot sjön. Här finns även TC. Några hundra meter längre fram ligger två vindskydd till på en liten udde. Platsen är vacker och mysig och flera tält får plats runt omkring.

Vid östra och västra Skälsjön finns vid varje sjö en rastplats med vindskydd, bord, bänkar och eldstad. Vindskydden är inte gjorda för att övernatta i och det är heller inte tillåtet.

På Malingsklack vid Bastbergsåkern finns en fin utsiktsplats med bänkar där du kan ta en rast.

Vid Nedra Malingsbosjön passerar du en badplats med bord och bänkar, eldstad och TC.

MALINGSBO

På 1400-talet låg några fäbodar vid Malingsbosjön. Området omtalades då som Malingsboda. År 1625 lades grunden till Malingsbo bruk då en bergsmanshytta och en smedja byggdes vid Hedströmmen. Bruket hade sin storhetstid under första halvan av 1700-talet och lades ner år 1891. Ett par dammar är ett av de få spår som återstår från järnhanteringsperioden. Mycket välbevarad är däremot herrgården som anses som en av Bergslagens finaste i karolinsk stil. Norr om herrgården ligger Sankta Annas kapell från 1708, helgat åt bergsmännens skyddshelgon.

Efter järnhanteringsepokens slut blev skogen huvudnäring i området. Från Malingsbo flottade man timmer på Hedströmmen ned till Skinnskatteberg.

För den som söker friluftsliv och naturupplevelser passar området runt Malingsbo bra. Här finns möjlighet till jakt, fiske, camping och vandringar i de djupa skogarna.

Malingsbo bruksmiljö ingår i Ekomuseum Bergslagen.

ANNAT BOENDE

Gå in på länken nedan för att läsa om var du kan bo i Malingsbo.

Läs mer ›

LÄS MER

Skinnskattebergs turistbyrå

Södra Dalarnas turism

Ekomuseum Bergslagen

Vägbeskrivning

Du kan inte komma till den här etappen med kollektivtrafiken.

Parkera bilen kan du göra på parkeringen mellan östra och västra Skälsjön eller vid badplatsen vid Malingsbosjön.

Längs vägen